Zapraszam Cię dziś na pyszne ciasto z rabarbarem i miękką pianką.Kupiłam w tym tygodniu 2 kg rabarbaru, podobno jest bardzo zdrowy 😉 Wcześniej nie miałam pojęcia, że tyle świetnych dań można z nim zrobić i do tego jest tak pyszny.
Np. świetny jest koktajl : rabarbar + truskawki + daktyle + woda, po prostu niebo w gębie.
Ponieważ moim łakomczuchom zamarzyło się na weekend coś słodkiego, zrobiłam im coś wartego grzechu 😉
Ciasto z rabarbarem
Składniki:
1 1/2 szklanki mąki pszennej
100 g margaryny
1/4 szklanki cukru
2 żółtka
1 łyżka śmietany kwaśnej 18%
1 łyżeczka proszku do pieczenia
0,5 kg rabarbaru
2 łyżeczki cukru
5 białek
100 g cukru
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
płatki migdałowe
Mąkę przesiewamy, dodajemy zimną margarynę i siekamy nożem. Dodajemy cukier, żółtka śmietanę i proszek do pieczenia i zagniatamy ciasto. Gotowe ciasto owijamy w folię i wkładamy do zamrażarki na min. 30 min. Rabarbar kroimy na małe kawałki i opsypujemy cukrem, żeby zmiękł. Zmrożone ciasto wkładamy do foremki (odrywamy po kawałku i dociskamy, aż zapełnimy całą formę), pieczemy w nagrzanym piekarniku 15-20 minut w temp. 180 C, aż się zrumieni i będzie suchy patyczek. Upieczone ciasto zostawić do ostygnięcia. W tym czasie ubić białka, białka muszą być w temperaturze pokojowej – nie prosto z lodówki, po minucie ubijania stopniowo dodawać cukier, aż masa będzie gładka i sztywna. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną i lekko przemieszać na niskich obrotach miksera. Na ciasto przesypujemy rabarbar i wykładamy masę białkową, na wierzch posypujmy płatkami migdałowymi. Ciasto pieczemy 20 minut w temp. 180 C po czym wyłączamy piekarnik i pozwalamy mu odpocząć w zamkniętym piekarniku kolejne 15 minut.
Ciasto wychodzi kruche, a beza miękka i puszysta.
SMACZNEGO !
Jeśli spodobał Ci się ten wpis będzie mi szalenie miło jeśli:
- polubisz i udostępnisz go dalej
- zostawisz komentarz.
Chcesz być na bieżąco z nowymi wpisami?
Koniecznie polub nas na Facebooku, dodatkowo dużo zdjęć, których nie pokazuję na blogu znajdziesz na naszym profilu na Instagramie.
W takim razie też zrobię ,na ogródku mam rabarbar ))) Tylko napisz na jaką blaszkę ,czy od tarty będzie ok?
Lepiej zrobić w tortownicy, wtedy rabarbar nie „rozsypie się” na boki.