Ciasto z rabarbarem

2
2134
Zapraszam Cię dziś na pyszne ciasto z rabarbarem i miękką pianką.Kupiłam w tym tygodniu 2 kg rabarbaru, podobno jest bardzo zdrowy 😉 Wcześniej nie miałam pojęcia, że tyle świetnych dań można z nim zrobić i do tego jest tak pyszny.

Np. świetny jest koktajl : rabarbar + truskawki + daktyle + woda, po prostu niebo w gębie.
Ponieważ moim łakomczuchom zamarzyło się na weekend coś słodkiego, zrobiłam im coś wartego grzechu 😉

Ciasto z rabarbarem

Składniki:
1 1/2 szklanki mąki pszennej
100 g margaryny
1/4 szklanki cukru
2 żółtka
1 łyżka śmietany kwaśnej 18%
1 łyżeczka proszku do pieczenia
0,5 kg rabarbaru
2 łyżeczki cukru
5 białek
100 g cukru
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
płatki migdałowe
Mąkę przesiewamy, dodajemy zimną margarynę i siekamy nożem. Dodajemy cukier, żółtka śmietanę i proszek do pieczenia i zagniatamy ciasto. Gotowe ciasto owijamy w folię i wkładamy do zamrażarki na min. 30 min. Rabarbar kroimy na małe kawałki i opsypujemy cukrem, żeby zmiękł. Zmrożone ciasto wkładamy do foremki (odrywamy po kawałku i dociskamy, aż zapełnimy całą formę), pieczemy w nagrzanym piekarniku 15-20 minut w temp. 180 C, aż się zrumieni i będzie suchy patyczek. Upieczone ciasto zostawić do ostygnięcia. W tym czasie ubić białka, białka muszą być w temperaturze pokojowej – nie prosto z lodówki, po minucie ubijania stopniowo dodawać cukier, aż masa będzie gładka i sztywna. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną i lekko przemieszać na niskich obrotach miksera. Na ciasto przesypujemy rabarbar i wykładamy masę białkową, na wierzch posypujmy płatkami migdałowymi. Ciasto pieczemy 20 minut w temp. 180 C po czym wyłączamy piekarnik i pozwalamy mu odpocząć w zamkniętym piekarniku kolejne 15 minut.
Ciasto wychodzi kruche, a beza miękka i puszysta.
 
SMACZNEGO !
 deser z rabarbarem

Jeśli spodobał Ci się ten wpis będzie mi szalenie miło jeśli:

- polubisz i udostępnisz go dalej

- zostawisz komentarz.

Chcesz być na bieżąco z nowymi wpisami?

Koniecznie polub nas na Facebooku, dodatkowo dużo zdjęć, których nie pokazuję na blogu znajdziesz na naszym profilu na Instagramie.

2 KOMENTARZE

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here