Raffaello z kaszy jaglanej – czyli zdrowy i szybki deser

6
1232
Od kiedy zrobiłam sobie detoks jaglany, pamiętasz? Co jakiś czas pokazywałam Ci co jem i pisałam jak mi idzie, np. TU, muszę Ci więcej o tym napisać bo ten detoks jest nie tyle fajną odskocznią od codziennego jedzenia i rutyny jaka panuje w kuchni,  to jest bardzo pyszny i dania, które się wtedy je smakują też dzieciom.

Przedtem nie przepadałam za kaszą jaglaną, nie umiałam jej ugotować, nie wiedziałam z czym połączyć, żeby smakowała i mi i całej rodzinie, za to po detoksie ją pokochałam miłością bezgraniczną i teraz jest głównym składnikiem w mojej kuchni, robię z niej nie tylko dania wytrawne, ale też smaczny deser, który jest przede wszystkim zdrowy, dietetyczny, szybki i smakuje moim dzieciakom.

Raffaello z kaszy jaglanej

Składniki:
0,5 – 0,75 szkl. kaszy suchej
2 szkl. wiórek kokosowych
1 puszka mleczka kokosowego
2 łyżeczki miodu lub innego słodzika (ja używam syropu z agawy)
kilka kropel aromatu migdałowego
migdały
Kaszę opłukać na zmianę w ciepłej i zimnej wodzie, wsypać do garnka i zalać mleczkiem kokosowym. Gotować na małym ogniu około 15-20 minut, aż kasza wchłonie mleko. Jeśli zostało wam kaszy jaglanej ugotowanej na obiad w wodzie, to też może być taka, wtedy kilka łyżek mleczka kokosowego dolewamy do masy. Ugotowaną kaszę mieszamy z wiórkami, miodem i aromatem na gładką klejącą masę, jeśli masa jest za rzadka można dodać więcej wiórek kokosowych, a jeśli za gęsta i się kruszy dolać mleczka. Jeśli macie migdały w skórce wystarczy je włożyć do wrzątku na 20 minut i po tym czasie obrać ze skórki, ponieważ nam skórka nie przeszkadza i zależy mi, żeby deser zrobić szybko zostawiam migdałki w skórce takie jak kupuję lub robię kulki bez migdałów. Z masy formujemy kulki wielkości jaka nam odpowiada wkładając migdałka do środka.
Nasze kulki możemy obtoczyć w wiórkach kokosowych, kakao lub to co moje dzieci uwielbiają najbardziej roztopić gorzką czekoladę, polać nią kulki i odstawić do lodówki do zastygnięcia czekolady. Powiem Ci szczerze u nas nigdy ta czekolada nie zdążyła zastygnąć 😉 Bardzo lubimy jeść nasze raffaello nabite na patyczek od szaszłyka i zamaczane w jeszcze ciepłej czekoladzie, smakuje obłędnie.
Acha! Koniecznie spróbuj masę zanim zrobisz kulki, może trzeba dodać więcej słodzika, ten deser jest mega zdrowy więc łyżka miodu więcej nikomu nie zaszkodzi, a dzieci wtedy zjedzą ze smakiem.
 
Kulki raffaello sprawdzą się też świetnie jako mały upominek, gdy idziemy do kogoś w odwiedziny, wystarczy owinąć kilka w mały celafonik lub papierową torebkę, zawiązać wstążeczką i gotowe. Pyszny i zaskakujący prezent gotowy. 

 

wegańskie rafaello
fit deserdietetyczne rafaello

Jeśli spodobał Ci się ten wpis będzie mi szalenie miło jeśli go polubisz, udostępnisz dalej lub zostawisz komentarz. Chcesz być na bieżąco z nowymi wpisami? Koniecznie polub nas na Facebooku, dodatkowo dużo zdjęć, których nie pokazuję na blogu znajdziesz na naszym profilu na Instagramie.

Jeśli spodobał Ci się ten wpis będzie mi szalenie miło jeśli:

- polubisz i udostępnisz go dalej

- zostawisz komentarz.

Chcesz być na bieżąco z nowymi wpisami?

Koniecznie polub nas na Facebooku, dodatkowo dużo zdjęć, których nie pokazuję na blogu znajdziesz na naszym profilu na Instagramie.

6 KOMENTARZE

  1. Uwielbiam raffaello to chyba jedyna słodycz której nie mogę się oprzeć. Wogole kokosy są Mniam? ten przepis napewno spróbuję jak tylko będę mogła chodzic?

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here