Sos słodko-kwaśny do słoików

5
2735
Dziś mam coś dla zapracowanych mam, takich co lubią proste rozwiązania, będzie pysznie i kolorowo. Sposób na szybki obiad dla całej rodziny w kilka minut.

Ja takie rozwiązania uwielbiam, zwłaszcza jeśli mogę zatrzymać smaki jesieni w słoiku i potem delektować się nimi całą zimę . Sos słodko-kwaśny, który podaję z ryżem lub makaronem. Wystarczy podsmażyć do tego mięsko na jakie macie ochotę w danym dniu, podgrzać sos i gotowe. Myślicie, że sporo czasu zajmuje jego zrobienie? Wcale nie, gotujecie obiad jak w każdy inny dzień tylko trochę więcej, tak żeby zapełnić kilka słoików i macie dwie pieczenie zrobione na jednym ogniu. Ja go robię już 3 rok i wychodzi pyszny. To do dzieła.

 

Sos słodko kwaśny

2-3 kg pomidorów
1,5 kg papryki (różne kolory)
0,7-1 kg marchewki
0,7 kg cebuli
1 puszka kukurydzy
1 puszka ananasa
0,5 szklanki cukru
0,5 szklanki octu
2 łyżeczki soli
olej
3 ząbki czosnku
papryka słodka, papryka ostra, curry, pieprz,
Pomidory obrać ze skórki i pokroić na małe kawałeczki, paprykę i ananasa pokroić na drobne kawałki, cebulę drobno posiekać. Marchewkę ugotować i pokroić. Cebulę podsmażyć, dodać czosnek, wrzucić paprykę i chwilę podsmażyć. Dodać pomidory i gotować około 40 minut w swoich sokach, ale jeśli lubicie jak sos jest rzadszy dodajcie 0,5 szklanki wody. Dodać pozostałe składniki, doprawić i gotować jeszcze 15 minut. Włożyć do słoików i gotowe.
Smacznego!

Jeśli spodobał Ci się ten wpis będzie mi szalenie miło jeśli:

- polubisz i udostępnisz go dalej

- zostawisz komentarz.

Chcesz być na bieżąco z nowymi wpisami?

Koniecznie polub nas na Facebooku, dodatkowo dużo zdjęć, których nie pokazuję na blogu znajdziesz na naszym profilu na Instagramie.

5 KOMENTARZE

  1. Uwielbiam domowe sosy, uwielbiam leczo ! Oli również lubuje się w takich smaczkach dlatego w przyszłym roku nasz ogródek warzywny nie będzie już tak skąpy jak ten w tym (tzn. te skrzynki w ogrodzie) 🙂 trzeba postarać się bardziej – i dla siebie i dla dzieci 🙂

  2. Mam podobny przepis tylko że ja jeszcze dodaje cukinię i zamiast 0,5 szklanki cukru dodaje 3 szkl. cukru i jest o niebo lepszy. A z tej porcji co robisz Ty + dwie wieksz cukinię to wychodzi ok. 13- 14 większych słoików.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here