Szybki, prosty i pyszny fit obiad

5
89
Dwa tygodnie temu postanowiłam zmienić swoje nawyki żywieniowe, tak na prawdę to było moje postanowienie noworoczne, ale każda próba jak do tej pory kończyła się porażką.

Teraz wiem, że źle do tego podchodziłam, ale o tym muszę Wam osobnego posta napisać. Pochwalę Ci się tylko, że od dwóch tygodni nie jem słodyczy,  no może jak już mnie ściśnie mocno to podjem kilka biszkoptów córce, co zdarzyło mi się może ze dwa razy, dla mnie to ogromny sukces. Gotuję lekko i zdrowo dla całej rodziny i powiem Ci, że im to smakuje, nawet bardzo. Ja dostałam ogromny zastrzyk energii, tym bardziej, że już waga pokazuje trochę mniej, chce mi się bardzo ten stan utrzymać dlatego wyszukuję coraz to nowe, zdrowe, a do tego pyszne fit dania. Dziś chcę się z Tobą jednym z nich podzielić, bo to fajny pomysł dla całej rodziny do tego mega szybki, czyli w sam raz dla mam, którym doba kurczy się do minimum.
 
Aż wstyd się przyznać, ale nigdy wcześniej nie jadłam batatów, czyli słodkich ziemniaków, serio, a gdy ich spróbowałam oszalałam na ich punkcie i moje dzieci też, bo faktycznie są słodkie. Przygotowanie całego obiadu zajmuje 30 minut, możesz do niego dodać jakąś sałatkę, a dorsza zamienić na łososia, najfajniejsze jest to, że wszystko na raz wkładasz do piekarnika i możesz zająć się w tym czasie czymś innym, a obiad sam się piecze. Od kiedy mam dwójkę dzieci piekarnik to mój najlepszy przyjaciel, no może po odkurzaczu myjącym podłogi.

Dorsz na słodkich ziemniakach

dorsz (ja miałam mrożonego)
bataty
ulubione przyprawy (pieprz, sól, zioła prowansalskie, koperek, sok z cytryny)
oliwa z oliwek
odrobina masła
Bataty obrać i pokroić w kawałki, jak na frytki, włożyć do miski, posypać swoimi ulubionymi ziołami, ja lubię jak nie jest ich zbyt dużo, więc nieraz zamieniam zioła na sam rozmaryn, posolić, popieprzyć, polać odrobiną oliwy z oliwek i pomieszać. Filet dorsza oprószyć solą i pieprzem, skropić sokiem cytryny, na wierzch położyć odrobinę masła i zawinąć w folię aluminiową, żeby puszczony sok nie wylał się. Piekarnik nagrzać do 200 stopni, bataty wyłożyć na blaszkę tak, żeby się ze sobą nie stykały obok położyć rybę i piec 30 minut.
Gotowe, macie obiad na dziś, a jeśli wy macie jakieś fajne przepisy na zdrowe danie podzielcie się ze mną w komentarzu, z chęcią poznam też jakieś fajne fit blogi.

 

ryba ze słodkimi ziemniakami

 

Jeśli spodobał Ci się ten wpis będzie mi szalenie miło jeśli:

- polubisz i udostępnisz go dalej

- zostawisz komentarz.

Chcesz być na bieżąco z nowymi wpisami?

Koniecznie polub nas na Facebooku, dodatkowo dużo zdjęć, których nie pokazuję na blogu znajdziesz na naszym profilu na Instagramie.

5 KOMENTARZE

  1. Hej! Fajny pomysł 🙂 będą polować na bataty. Ja ostatnio zaprzyjaźniłam się z parowarem. Którego też szczerze polecam. Niestety piekarnik mi się zepsuł. Ale włożę to do parowaru i tez się da :)) w zasadzie można w parowarze przygotować wszystko.
    Pozdrawiam serdecznie

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here