Co warto jeść jesienią? Jadłospis jesienny

Wraz z nadejściem jesieni ważne jest, aby nasz układ odpornościowy działał optymalnie. W chłodne dni organizm szczególnie potrzebuje zróżnicowanej i zdrowej diety.

Co jeść jesienią, aby wzmocnić odporność?

W tym sezonie wielu z nas szuka produktów lub suplementów witaminowych, które mają wzmocnić odporność. Jeśli chodzi o to co jeść jesienią na wzmocnienie, to najlepszym wyborem jest:

  • • Cytrusy
  • • Bulion z kurczaka.
  • • Herbata z miodem.

Jednak struktura układu odpornościowego jest złożona i zależy od wielu czynników, nie tylko od diety, a zwłaszcza od konkretnego pokarmu lub składnika odżywczego. Zbilansowana dieta zawierająca szereg witamin i minerałów w połączeniu z czynnikami zdrowego stylu życia skutecznie przygotowuje organizm do walki z infekcjami i chorobami.

Najpopularniejszym owocem, jeśli nie wiesz co jeść jesienią, jest pomarańcza. 100 gramów zawiera połowę dziennej porcji witaminy C i około 130% krzemu. Owoce cytrusowe takie jak:

  • • Cytryna.
  • • Pomarańcza.
  • • Grejpfrut.
  • • Limonka.

Zawierają witaminę C i inne pożyteczne substancje. Krzem zawarty w granatach przyczynia się do prawidłowego tworzenia tkanki kostnej i chrzęstnej w organizmie. Witamina C jest również ważnym elementem zaangażowanym w naprawę ludzkich tkanek oraz produkcję niektórych neuroprzekaźników – substancji przenoszących impulsy z komórek nerwowych i między neuronami.

Witamina ta jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania innych enzymów ważnych dla organizmu oraz funkcjonowania układu odpornościowego. Kwas askorbinowy jest również doskonałym przeciwutleniaczem. Co ciekawe, większość zwierząt jest w stanie samodzielnie syntetyzować witaminę C, ale ludzie muszą ją pozyskiwać ze źródeł pożywienia.

Jadłospis jesienny złożony z warzyw?

Brokuł to warzywo z rodziny kapusiowatych, które jest bogate w kluczowe witaminy i minerały, a także witaminy A, C, E i wiele przeciwutleniaczy. Brokuły to jedno z najzdrowszych warzyw. Jednak większość wartości odżywczych, tracimy przy zbyt mocnym ugotowaniu lub podgrzaniu.

Jadłospis jesienny warto uzupełnić o brokuły ze względu na witaminę K. Ta jest potrzebna organizmowi do syntezy niektórych białek, które są niezbędne do krzepnięcia krwi oraz do kontrolowania metabolizmu wapnia w kościach i innych tkankach.

Kolejnym owocem, który warto uwzględnić, jeśli chodzi o jadłospis jesienny, jest granat. 100 gramów zawiera około jednej czwartej dziennej wartości witaminy B6 i kobaltu. Aktywna forma witaminy B6 służy jako koenzym w ponad 140 reakcjach organizmu oraz w metabolizmie niektórych aminokwasów, glukozy i lipidów. Kobalt jest również niezbędnym pierwiastkiem dla ludzi. Bierze udział w przebiegu wielu procesów wewnętrznych i jest jednym z elementów budulcowych witaminy B12, która bierze udział w reakcjach enzymatycznych, w hematopoezie oraz w regulacji układu nerwowego i wątroby.

Ekstrakt z granatu może znacznie pomóc organizmowi w walce z różnymi wirusami, w tym z grypą. Sok z granatów to świetny sposób na dostarczenie do organizmu przeciwutleniaczy.

Zupa dyniowa

Dieta jesienna z wykorzystaniem dyni.

100 gramów dyni zawiera około jednej trzeciej dziennej wartości witaminy A i beta-karotenu. Dynia jest bogata w przeciwutleniacze. Dodanie jej do diety ma pozytywny wpływ na zdrowie układu krążenia, ciśnienie krwi, a także poziom cholesterolu i zdrowie kości. Podobnie jak marchewka, dynia zawiera witaminę A, która ma pozytywny wpływ na oczy. Witamina C zawarta w dyniach pomaga skórze zachować elastyczność. A pestki dyni są bogate w białko i świetnie nadają się do przekąsek lub dodawania do innych potraw.

Dieta jesienna musi uwzględniać migdały. Są bogate w witaminę E, ważny klucz zdrowego układu odpornościowego. Jest również rozpuszczalnym w tłuszczach przeciwutleniaczem, który może pomóc w ochronie błon komórkowych przed reaktywnymi formami tlenu. Dieta jesienna zaleca przyjmowanie 7-15 mg witaminy E dziennie. Ponadto migdały są bogate w zdrowe tłuszcze, błonnik, białko i inne mikroelementy, takie jak magnez.

Co powinien jeszcze zawierać plan żywieniowy jesienny?

Niezbędnym elementem, jeśli chodzi o plan żywieniowy jesienny, są buraki. Jest bogaty w nieorganiczne azotany, związki, które organizm przekształca w tlenek azotu. Z kolei tlenek azotu rozszerza naczynia krwionośne, zwiększa przepływ krwi i poprawia pracę układu krążenia. Taki plan żywieniowy jesienny z udziałem buraków zmniejsza obciążenie serca podczas ćwiczeń i pomaga wydłużyć czas i wydajność treningu. Burak zawiera również beta-karoten, prowitaminę witaminy A, która wspomaga regenerację po treningową.

Planując posiłki, celuj w zbilansowaną dietę z owoców, warzyw, chudego białka, produktów pełnoziarnistych i dużej ilości wody. Dieta śródziemnomorska to świetna opcja. Śpij 7-9 godzin każdej nocy. Staraj się trzymać harmonogramu snu, co oznacza wstawanie i chodzenie do łóżka o tej samej porze każdego dnia.