Co warto jeść zimą? Jadłospis na zimę

Zimą, ze względu na temperaturę, nasza dieta powinna składać się z bardziej kalorycznych, ciepłych potraw. Aby niedobór zdrowych warzyw i owoców nie odbił się negatywnie na układzie odpornościowym, warto wiedzieć, jakie pokarmy uprawiane późną jesienią i zimą należy spożywać.

Co jeść zimą, aby dostarczyć witamin do organizmu?

Zimą organizm ludzki jest pozbawiony dużej ilości witamin. Nadejście chłodów i zmniejszenie ilości światła słonecznego powoduje sezonowy niedobór niektórych ważnych substancji w organizmie. Na przykład spadkowi poziomu magnezu towarzyszy przygnębienie, zaburzenia snu i zwiększona emocjonalność, podczas gdy niedoborowi witaminy D towarzyszy utrata odporności na stres, spowolnienie odpowiedzi immunologicznej i przyrost masy ciała. Dlatego tak ważne jest, aby wiedzieć co jeść zimą.

Dodatkowo mróz działa agresywnie na skórę i włosy, silnie je wysuszając. Ostry kontrast temperatur w domu i na ulicy sprawia, że skóra szybko traci wilgoć, co prowadzi do podrażnień.

Wiedząc co jeść zimą, można zachować odporność, dostarczyć organizmowi odpowiednią ilość witamin i mikroelementów. Podobnie jak latem, tak i zimą należy przestrzegać zasady – spożywania minimum 500 gramów warzyw i owoców dziennie.

Co powinien zawierać zimowy jadłospis?

Kapustę kiszoną powinien zawierać każdy zimowy jadłospis. Kapusta kiszona poprawia trawienie, wzmacnia kości, układ odpornościowy i obniża poziom cholesterolu we krwi, ponieważ zawiera magazyn składników odżywczych: witamin K, C i B, a także miedź, cynk, potas, sód, fosfor, bor i krzem. Jeśli do kiszonej kapusty dodasz oliwę z oliwek, czerwoną cebulę, to zostaną dodane witaminy A i E.

Zimowy jadłospis warto wzbogacić o dynie. Skład dyni obejmuje: witaminę C, karoten, wapń, pektyny, wysoką zawartość witaminy A. Dynia pomaga zapobiegać przedwczesnemu starzeniu poprzez normalizację procesów metabolicznych i pęcherzyka żółciowego, stymulując odpływ żółci. Jedzenie surowej dyni pomaga w walce z chorobami układu krążenia i dną moczanową. Dynia zawiera witaminy B, PP, E, C. Ponadto zawiera przeciwutleniacze, żelazo, magnez, potas, cynk, fosfor, błonnik i oczywiście karoten. Pestki dyni i olej zawierają wielonienasycone kwasy tłuszczowe i pierwiastki śladowe.

Rzepa zbierana jest późną jesienią, dzięki czemu na początku zimy jest pełna witamin. W składzie jest wysoka zawartość witaminy C, witamin z grupy B, karotenu, żelaza, potasu, magnezu, wapnia, fosforu, cynku, sodu, siarki oraz dużej ilości aminokwasów. Rzepa, podobnie jak większość roślin okopowych (marchew, buraki, pasternak, rzodkiewka itp.), ma właściwości przeciwnowotworowe, chroni przed grzybami, bakteriami i zapobiega stanom zapalnym w organizmie.

Brukselka zbierana jest do końca listopad. Jest tu więcej witaminy C niż w kapuście białej. Podczas przeziębienia pomaga wzmocnić układ odpornościowy. Żelazo w składzie zapobiega anemii, a zawarta w składzie witamina A poprawia widzenie. Wysoka zawartość błonnika pomaga obniżyć poziom cholesterolu. Brukselka jest bogata w kwas foliowy, potas, magnez, fosfor, witaminy z grupy B i prowitaminę A.

Warzywa

Jaka powinna być dieta na zimę?

Zimą organizm zużywa więcej energii, co oznacza, że dieta na zimę powinna być starannie dobrana. Ponadto warzywa i owoce w tym czasie są rzadkością. Dlatego główną ideą nie jest ograniczanie ilości porcji, ale rezygnacja z potraw tłustych, wędzonych i smażonych.

Aby pomóc organizmowi pozbyć się zadania „robienia zapasów”, trzeba go przekonać, że pożywienie jest zawsze dostępne. Dieta na zimę to jedzenie - 5-6 razy dziennie. Pozwoli to uniknąć uczucia głodu, które popycha cię do przejadania się.

Zimą procesy metaboliczne przebiegają wolno. Nawet jeśli odpowiednio się odżywiasz, nie będziesz w stanie szybko schudnąć.

Plan żywieniowy zimowy – jak przygotować?

Główną zaletą takiej diety jest to, że jadłospis pomaga w utrzymaniu równowagi witamin i mikroelementów w organizmie, co pozytywnie wpływa na ogólny stan zdrowia. Plan żywieniowy zimowy polega na przyśpieszeniu procesów zachodzących w organizmie. Wybieraj pokarmy bogate w białko: rośliny strączkowe (groch), nasiona (pestki dyni). Plan żywieniowy zimowy powinien też obejmować pokarmy bogate w żelazo: orzechy (migdały, orzechy nerkowca, orzechy włoskie), grejpfruty, ananasy, mięso, wątróbkę. Na śniadanie niech będzie to owsianka na wodzie z suszonymi morelami, kromka chleba żytniego, czarna herbata z łyżką miodu lub omlet z warzywami, kromka chleba otrębowego z masłem, 200 ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy.

Nie zapomnij o spacerach, joggingu, h sportach zimowych (łyżwach, nartach, a nawet sankach).